Leuven, 26 juni 2024 – Choice kondigt aan dat Roeland Van Coppenolle ontslag nam als bestuurder op de algemene vergadering van gisterenavond en vervangen werd door Marc Van Steyvoort. Verder werd de jaarrekening goedgekeurd en werd er kwijting verleend aan de bestuurders over het voorbije boekjaar.
Roeland Van Coppenolle nam de rol van bestuurder en CEO op zich gedurende de periode dat Bart Van Coppenolle terugtrad als CEO om de aanstaande kapitaalverhoging die deze zomer verwacht wordt, te organiseren vanuit de stichting van de familie Van Coppenolle. Na het realiseren van omzet en winst in 2024 zal vervolgens de aanvraag voor een ‘uplisting’ IPO op Euronext Growth opnieuw ingediend worden bij Euronext. Daarom neemt Bart Van Coppenolle terug de rol op zich van CEO en combineert die nu met de rol van voorzitter. Omdat de familie Van Coppenolle de raad van bestuur niet wil domineren, treedt Roeland Van Coppenolle terug als bestuurder, maar blijft wel actief bij Choice als R&D verantwoordelijke. Marc Van Steyvoort was reeds CMO en VP Content bij Choice en wordt nu dus ook bestuurder.
Choice is aan de consumentenzijde een gratis persoonlijke tv-gids waarmee je snel en eenvoudig je favoriete televisieprogramma’s en video’s kunt kiezen. Aan de andere kant fungeert Choice ook als een direct marketingplatform voor bedrijven, met gespecialiseerde virtuele televisiekanalen en geïntegreerde e-commercefuncties. Binnen deze zakelijke rol streeft Choice ernaar een geïntegreerde technologieleverancier te worden voor voedingsproducenten.
Boeren en andere voedingsfabrikanten kunnen via Choice aan direct marketing en verkoop doen. Het bereik dat ze opbouwen via hun advertenties op diverse mediakanalen, zoals TV, online video’s, sociale media, apps of websites kunnen ze leiden naar het Choice CMS (Content Management System), wat een andere naam is voor het Choice platform, waar ze hun eigen content kunnen beheren. Het consumentgerichte onderdeel van het Choice platform ondersteunt hen vervolgens bij het creëren van bijvoorbeeld virtuele experience centers (met video en app-ondersteunde proeverijen of kookworkshops met fysieke proefkits) en het organiseren van online verkoop. Persoonlijk contact via telefoon en in de winkel kan de consument verder ondersteunen. Deze winkels fungeren als fysieke experience centers en tevens als centrale distributiepunten waar gekochte producten kunnen worden afgehaald of thuis kunnen worden geleverd via een online afhaaldienst. Dit alles leidt tot terugkerende verkoop en een bijhorende pre-ordering pipeline.
Choice nv is genoteerd op het Access startersegment van Euronext Brussel, met het ticker symbool MLTV en de ISIN code BE09 7437 0026.
Contact Philip Vandormael - CFO & COO Choice nv
E-mail: aandelen@choice.be
Over Choice
Choice voor consumenten
Choice is een innovatief ontdekkingsplatform voor TV, online video en websites. Het streeft er niet naar om een sociaal media platform te zijn; het publiceert alleen metadata met internetlinks en geen eigenlijke TV- of andere online content, vergelijkbaar met een telefoongids en bijhorende gele gids die alleen telefoonnummers met metadata en mogelijke reclame publiceren.
Choice wil echter wel de concurrentie aangaan met sociale mediaplatformen door verschillende gebruikersproblemen aan te pakken die zich voordoen op deze platformen. Deze 'gebruikersproblemen' zijn universeel en komen voor op alle grote concurrerende sociale mediaplatformen. In feite zijn het doelbewuste functies binnen deze sociale mediaplatformen, gecreëerd door deze concurrenten, aangezien het primaire doel van elk sociaal mediaplatform is om gebruikers zo lang mogelijk vast te houden om ze zo maximaal te kunnen vermarkten aan adverteerders. Elk concurrerend platform streeft er daarom naar om de tijd die gebruikers erop doorbrengen te maximaliseren. Bestaande concurrerende sociale mediaplatformen bereiken dit door gebruikers te overladen met content die vaak afwijkt van hun oorspronkelijke zoek- of ontdekkingsintentie, met behulp van robuuste algoritmen die zorgvuldig zijn ontworpen om de gebruiker zo veel mogelijk 'interessante’ content voor te schotelen.
Veel gebruikers zijn het echter moe, die algoritmegestuurde advertenties of spectaculaire clickbait vermomd als ‘aanbevelingen’, omdat ze zich gemanipuleerd voelen. Ze beseffen dat ze hun kostbare tijd spenderen aan het consumeren van content die wordt voorgesteld door het computeralgoritme in plaats van de inhoud die ze uit vrije wil zelf hebben gekozen. Deze onderdrukking van de vrije wil van de consument heeft geleid tot een groeiende afkeer van deze concurrerende platformen.
Ditzelfde geldt voor contentproducenten. Deze partijen zijn niet altijd tevreden met de dominantie van sociale media platformen, die bepalen welke andere content naast hun eigen content wordt gepresenteerd. Dit geldt voor zowel kleine als grote mediabedrijven die waarde proberen toe te voegen door bestaande en/of zelf gegenereerde content te cureren en te publiceren, zoals bijvoorbeeld televisiezenders en streamingplatformen.
Choice bevrijdt al deze partijen van de dominante invloed van bestaande sociale mediaplatformen door hen weer de controle te geven over hun content consumptie en -organisatie. De belangrijkste drijfveer van Choice is niet om de gebruiker zo lang mogelijk ‘vast te houden’ of ‘op te sluiten’, zoals bij traditionele concurrerende platformen, maar om de keuzevrijheid van de gebruiker, producent of curator zelf te maximaliseren. Daarom heet het platform "Choice", vertaald als “Keuze”, of ook wel als “Keuzevrijheid”.
Concreet stelt Choice al haar gebruikers in staat om specifieke links naar externe content onafhankelijk te organiseren en te categoriseren op de manier die ze zelf verkiezen. Zo kunnen zij de door hen gekozen content consumeren, aanbevelen of publiceren (indien zij daartoe gerechtigd zijn) zoals ze zelf willen, in plaats van hoe het algoritme beslist. Het algoritme handelt namelijk niet in het belang van de gebruiker, maar uitsluitend in het belang van het concurrerende platform zelf.
Choice voor bedrijven
Aan de andere kant bestaat Choice uit een direct marketingplatform, dat consumenten aantrekt door een persoonlijke en sociale televisiegebruikerservaring te bieden op mobiele apparaten, pc’s en televisies. Dit platform is geïntegreerd met virtuele televisiekanalen die gericht zijn op geselecteerde marktsegmenten met tv-advertenties op ‘mainstream’ televisiekanalen, online infotainment, sociaal communitybeheer, segment targeting en individuele consent-based retargeting.
Door middel van persoonlijke, virtuele aggregatie van tv- en video content in ‘virtuele televisiekanalen’, die bestaan uit afspeellijsten met hyperlinks naar externe online content, biedt Choice elke individuele consument directe toegang tot zijn of haar eigen favoriete content universum.
Andere essentiële backend processen, zoals Customer Relationship Management (CRM) en Enterprise Resource Planning (ERP) kunnen naadloos worden geïntegreerd in Choice met behulp van plug-ins op het Choice platform en nog verder gefocust worden door softwareontwikkeling op maat.
De Choice bedrijfsstrategie
De activiteiten van Choice worden gekenmerkt door 4 business lijnen: 1) verkoop van geïntegreerde totaaloplossingen aan geselecteerde industriesegmenten, 2) verkoop aan grote merken, 3) verkoop aan kleine merken en 4) verkoop aan consumenten.
Op korte termijn zullen geïntegreerde totaaloplossingen voor geselecteerde industriesegmenten (1) de belangrijkste bron van inkomsten vormen, gezien de potentiële waardecreatie die een dergelijke verticaal geïntegreerde aanpak van een industriesegment mogelijk maakt. Dit omvat speciaal op maat ontwikkelde bedrijfssoftware en bundeling van knowhow en hardware voor deze geselecteerde industriesegmenten. Het eerste geselecteerde verticale industriesegment is dat van de directe marketing en verkoop van zuivelproducten. Hiermee wil Choice haar consumenten TV-platform ook valideren als B2C direct marketing & online sales platform.
De verkoop van software of content aan consumenten zelf (4) staat sinds de focus op industriesegmenten niet meer centraal bij Choice. Consumententractie wordt daarom niet meer nagestreefd via algemene media content, maar eerder meer besloten en selectief via gespecialiseerde infotainment content die gericht is op de directe marketing en verkoop van specifieke producten. De voedingsindustrie heeft een zeer breed bereik, omdat iedereen nu eenmaal moet eten. Dit is één van de redenen waarom dit verticaal industriesegment als focus gekozen werd. Het opent de mogelijkheid om brede tractie op te bouwen die dan kan worden gebruikt voor het adverteren van andere producten of diensten.
Kleine merken (3) wegen niet zwaar in de omzet, maar zullen wel een belangrijke rol spelen in de samenwerkingen die Choice zal aangaan om zich verder te specialiseren in direct marketing en verkoop. Choice kan immers veel leren van de kleine merken, die de echte experten zijn in hun niche. Op lange termijn zijn grote merken (2) de belangrijkste focus wat betreft omzet en winst, maar ze zijn secundair op korte termijn, tenzij deze grote merken bereid zijn om sneller te innoveren.